Balans in je compositie

Geïnspireerd door het boek van Roberto Valenzuela ben ik de laatste bruiloften weer anders gaan kijken. Roberto heeft in zijn boek ‘Picture Perfect Practice’ onder andere een groot aantal oefeningen opgenomen om je te leren ‘anders te kijken’ naar de omgeving om je heen. Je leert structuren, balans, geometrische vormen, patronen en noem het maar op herkennen en er handigheid mee krijgen om ze op elk moment te kunnen integreren in je foto’s. Dit natuurlijk op een manier die de compositie van de foto ten goede komt.

Ik heb voor elke bruiloft een hoofdstuk doorgenomen om daar eens extra op te letten tijdens de dag. Supergaaf om te doen en je merkt echt dat je weer andere dingen gaat zien! Een aanrader dus dit boek voor fotografen!

In het hoofdstuk ‘balans’ legt Roberto uit dat je balans kunt creëren in je foto door je hoofdonderwerp te ‘balanceren’ met een ander prominent onderdeel in je foto. Wanneer je dus een prachtige boom hebt uitgezocht zet dan niet je bruidspaar voor die boom maar juist  naast die boom. Dit is een beetje kort door de bocht gezegd, dus hier komen 3 voorbeelden, zoals ik ermee heb geoefend. Daarna nog wat mooie voorbeelden van weloveweddings-collega’s.

Normaal zou ik de jurk nooit zo hebben gefotografeerd. Nu zag ik de foto van de Domtoren (en het bruidspaar is een Utrechts stel) en wist ik meteen dat ik de jurk daarmee kon balanceren.

Marco fotografeerde hier op de pier. Ik keek waar ik het bruidspaar mee kon balanceren en de boot was natuurlijk een no-brainer! De lijnen die vanaf de top van de mast naar het bruidspaar toe lopen helpen ook mee.

 

Toen Klasina en Maarten het grasveld over walsten wachtte ik tot ze op een mooie afstand van de boom waren gekomen zodat zowel boom als bruidspaar op ongeveer gelijke afstand van de rand van mijn compositie stond.

 

Miranda Vijfinkel maakte deze foto. De schoenen van de bruid versus de bruidegom in de onscherpte. Cool!

 

balans met schaduw

En ook met schaduw kun je een mooie balans in je compositie bereiken, dat bewijst Wouter van Yes I do hier.

Het lijkt me leuk om ook de andere hoofdstukken van dit leerzame boek te illustreren met foto’s van ons. Als jullie dat ook leuk vinden, laat je horen. Bij positieve reacties begin ik gelijk met een volgende blogpost hierover!

En ben jij ook aan het oefenen? Laat je werk zien, post een link in de reacties!

 

Reacties

 1. Leuk om te lezen en ook leuk om jezelf te blijven uitdagen. Er zit zeker wat in om verder te kijken dan de standaard composities. Klinkt ook als een interessant boek, ik zal er eens naar kijken. Dank jullie voor de tip!

  Zelf ben ik nog steeds het meest trots op deze foto, qua compositie. De bruidegom die net even omkijkt, terwijl zijn aanstaande naar hem toe schrijdt. Wat je niet ziet op de foto, maar wat het bruidspaar zelf wel weet, is dat hij op dat moment precies naar zijn dochtertje keek, die viool speelde. Erg mooi moment dus. Ik vind het zelf wel een originele compositie wat een sfeervolle foto maakt:

  http://www.sofinephotography.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/09/IMG_3669.jpg

  Triangle
  28/01/2013 2:28 pm | Sophie
 2. Wat een mooie foto ook Sophie, leuk dat je dit deelt!!

  Triangle
  28/01/2013 2:49 pm | Esther
 3. Graag gedaan. Ik lees de blogs van WLW altijd met veel plezier!

  Triangle
  28/01/2013 4:20 pm | Sophie
 4. Jippie!! Dankjewel! (namens alle WLW-ers)

  Triangle
  28/01/2013 4:29 pm | Esther
 5. Super tof! Meteen schrijven, die tweede blog ;-)

  Triangle
  28/01/2013 4:44 pm | Melanie Caitlin
 6. jaaaaa leuk Melanie!! Dank ;-)

  Welke wil je als eerste zien?

  – Geometry
  – Color
  – Patterns and repetitions

  Triangle
  28/01/2013 5:13 pm | Esther
 7. Oe, dat klinkt allemaal interessant. Patterns and repetitions? Klinkt als mooie foto’s, haha!

  Triangle
  28/01/2013 5:47 pm | Melanie Caitlin
 8. Aha: Een post over compositie, of noem het balans, of noem het geometry.
  ‘Immediate sketch. Done with intuition and you can’t correct it’, Is wat Cartier Bresson zei over het maken van een foto.
  ‘In a photograph, composition is the result of a simultaneous coalition, the organic coordination of elements seen by the eye. One does not add composition as though it were an afterthought superimposed on the basic subject material, since it is impossible to separate content from form. Compo­sition must have its own inevitability about it.’
  Op Youtube vind je z’n uitleg. http://www.youtube.com/watch?v=MW7I3GBdsBw op tijdstip 00:31.

  Triangle
  01/02/2013 11:29 pm | philip

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000