Fearless Award: het verhaal achter de foto

en tijdje geleden heb ik mijn eerste Fearless Award gewonnen. Het stond al een hele tijd op mijn verlanglijst om zo’n prijs op mijn naam te kunnen schrijven en bij ronde 12 kwam mijn wens uit. De foto is genomen tijdens de prachtige bruiloft van Bas en Chantal, zo’n bruidspaar dat zo in elk willekeurig trouwmagazine past; fotogeniek, trouwens op een bijzondere plek in het buitenland en daarbij ook nog eens superverliefd op elkaar. Ramon en ik mochten hun dag vastleggen en dat was nog behoorlijk pittig ook.

Afgelopen zomer was er een weekend waarin het rond de 36 graden was in Sprimont en juist dat weekend trouwde dit echtpaar. In de ochtend kon je tijdens de voorbereidingen al voelen dat het binnen warm was, maar buiten nog veel warmer. Het was dan ook een beetje opzien tegen het middaggedeelte waarin de ceremonie onder de notenbomen zou plaatsvinden. Bas kwam eerst naar voren lopen en zag vervolgens zijn bruid aankomen lopen voor dit hoogtepunt van de dag. Ramon begint altijd met het maken van een paar mooie overzichten, zodat de sfeer goed te zien is en mij rest dan de taak om de emoties van de gasten en de details vast te leggen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen? In mijn achterhoofd speelde het advies dat  We-Love-Weddingscollega Gerhard Nel ons een tijdje geleden gaf.

Een advies dat hij tijdens de Foundation Workshop (dat ten grondslag ligt aan het Fearless collectief) heeft gekregen: “Work it!” Maak eerst de foto’s die je echt nodig hebt in de reportage en ga dan op zoek naar die kleine extraatjes. En op eens zag ik het: het licht scheen sterk door de bomen heen en verlichtte de handen van het bruidspaar. Hun emotie van dat moment samengevoegd in 1 klein detail: het vasthouden van elkaars hand. Snel maakte ik de foto en even later was het moment al weer voorbij. Het bruidspaar stond op voor het jawoord.

Had de foto beter gekund? Achteraf denk ik van wel. Ik had kunnen proberen om te spotlight die links in beeld is te vermijden of ik had iets eerder de foto kunnen maken en hopen dat de spotlight nog niet aanwezig was geweest, maar soms is het keuzes maken: schiet ik het beeld nu zodat ik het tenminste heb of wacht ik met fotograferen tot het ‘moment decisive’? Al met al blijft fotografie voor mij (ons) een voortdurende zoektocht naar de mooiste beelden. Mocht je nog inspiratie willen zien: zie hier de complete collectie van beelden die deze ronde hebben gewonnen.

Reacties

 1. Wat een geweldige foto. Het bovenstuk van de jurk in hartvorm is ook erg mooi erbij.
  Maar wat ik me nou toch telkens af vraag, het blijft me opvallen: het lijkt alsof de bruid een zeer behaarde arm heeft?

  Triangle
  16/11/2012 12:47 pm | marijke
 2. Precies Marijke! Ik blijf elke keer maar kijken en een weg proberen te vinden zodat de behaarde arm niet van de vrouw is. Komt denk ik door de lichtval?

  Triangle
  16/11/2012 1:58 pm | Bart
 3. Het is inderdaad een versterkt effect door de lichtval. Maar hebben jullie nog nooit eerder haar op de arm van een vrouw gezien? :) Ik hoop stiekem enorm dat ik tijdens mijn bruiloft ook heel veel kippenvelmomenten ga beleven ^^

  Triangle
  16/11/2012 2:01 pm | Mine
 4. Ik had de foto al eerder gezien op je blog, en toen was het me niet opgevallen. Maar nu ik het eenmaal gezien heb, blijf ik ernaar kijken. Hoe dan ook het blijft een superfoto, en ik hoop voor jou ook kippenvelmomenten! Wanneer is het zover? En …. WIE maakt de foto’s?!

  Triangle
  16/11/2012 3:18 pm | marijke
 5. @marijke Ik ga binnenkort op onze eigen website een blogje hierover schrijven, want het is een veelgestelde vraag ;) En ik merk het meer hoor.. het was ons eerst ook niet opgevallen, totdat mensen er over begonnen : )

  Triangle
  16/11/2012 3:21 pm | Mine
 6. Goed!!!!! Gefeliciteerd!

  Nog ff over ‘the decisive moment’. Volgens John Szarkowski bedoelde Cartier Bresson: The ‘decisive moment’, is not a dramatic climax, but a visual climax. The result is not a story, but a picture.
  Het is dezelfde reden waarom Winogrand (kan het niet laten ;-) ) pas een aantal jaar later naar z’n foto’s keek. Precies om niet op emotionele gronden een foto te kiezen.

  Triangle
  19/11/2012 9:14 pm | philip habing

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000