Flitsen op je bruiloft

Flitsen!
De ene fotograaf ‘’hekelt’’ het en de andere zweert erbij. De ene gebruikt het als hoofdlicht en de andere juist als invullicht. Is een flitser nu echt nodig bij een bruiloft ondanks alle nieuwe gevoelige camera technieken? Het antwoord hiervan is vrij complex omdat dit per fotograaf verschilt. Zelf fotografeer ik zowel met als zonder flits. Door gebruik te maken van lichtgevoelige camera’s en lenzen kan ik het vaak af zonder flits. Af en toe kom ik op locaties waarbij er soms een rare kleurzweem is of het juist zo donker is, dat zelfs mijn maximale lichtgevoeligheid van mijn camera of lens niet meer voldoende is. Dan komt de flits tevoorschijn.
Is een flits dan niet hinderlijk zou je denken? Het antwoord is Nee. Want de professionele bruidsfotograaf flits nooit recht in je ogen en staat vaak op minimaal twee meter afstand van je. Tevens zijn er ook bruidsfotografen die indirect flitsen (via bijv. het plafond) waardoor een flits niet altijd te zien is.

Goed flitsen is een kunst. Er zijn fotografen die zelfs overdag geweldig goed kunnen in flitsen waardoor foto’s een diepere contrast kunnen hebben en er geen schaduw zichtbaar kan zijn. Vaak zijn dit alleen de bruidsfotografen die veel ervaring hebben. Zie hieronder een aantal foto’s van verschillende soorten bruiloften waarbij geflitst is maar waarbij je dit niet direct kunt zien aan de foto’s.

totaalfotografie bruidsfotografie
Bij deze foto is de flits achter het bruidspaar gezet. Het effect hiervan is dat het bruidspaar net wat meer uitgelicht wordt dan de rest van het publiek.

totaalfotografie bruidsfotografie
Bij deze foto is de flits bewust via het plafond ge-bounced. Het voordeel hiervan is dat de ketting en hals, zacht uitgelicht word. Daarnaast zorgt de lichte schaduw voor net wat meer contrast.

weloveweddings_flitsen_bruiloft-002
Door deze foto te flitsen is het contrast net wat groter, wat bij een zwart wit foto er mooier uit komt.

Fotocredits: Mon et Mine

weloveweddings_flitsen_bruiloft-001
Door dat er hier indirect gebruikt is gemaakt van de flitser, valt het bruidspaar extra op doordat zij net wat meer loskomen van de voorgrond.

Fotocredits: Mon et Mine

Reacties

  1. Hee Ashvin,
    Wat een goed stuk! Ik wist al dat jij een flitskoning bent ;-) maar dit blijkt nog eens uit deze foto’s en je redeneringen erachter. Ik vind het mooi hoe je de meerwaarde laat zien van de flitser, die vaak onterecht gevreesd wordt door zowel fotografen als bruidsparen. Thumbs up!

    Triangle
    09/10/2013 8:07 am | Nadia

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000