Het geheim voor Award Winning Foto’s

Toch mooi als jullie bruidsfoto uitgekozen wordt als winnende foto bij de International Society for Professional Wedding Photographers (ISPWP).

Een organisatie die zich inzet als verzamelplaats voor de beste bruidsfotografen en de mooiste bruidsfoto’s op aarde. Veel van de moderne bruidsfotografen sluiten zich aan bij clubs als de ISPWP, Fearless of Wedding Photojournalism Association. Het verhoogd in een keer het internationale niveau en werkt door tot op nationaal en plaatselijk vlak.

Men leert veel van elkaar. En het is niet vreemd meer dat fotografen internationaal reizen voor bruiloften, workshops volgen en geven en second shooter zijn met en voor elkaar. Met de komst van internet en de sociale media is de bruidsfotografie nationaal en internationaal een speeltuin geworden. Het biedt ontelbare kansen.

Tijdens de opbouw van mijn carrière ben ik hierin terecht gekomen. En tot nu toe heb ik hiervan enorm veel profijt gehad. En uiteraard ook de bruidsparen die ik gefotografeerd heb en nog mag gaan fotograferen.

Maar hoe wordt een winnende foto gemaakt, of wel, mijn winnende foto? In de Summer Contest van de ISPWP zijn vier van mijn ingestuurde foto’s in de prijzen gevallen. Er zijn veel dingen die kunnen bijdragen aan een waanzinnige foto. Maar wat vooral belangrijk is, is vertrouwen van degene die gefotografeerd worden. Fotografen weten wat zij willen, waar zij naar toe willen met hun “Picture this idea” in hun hoofd. Onderweg naar een scène, moment of wat er ook van hen verwacht wordt.

Als je je als bruidspaar op je gemak voelt bij jouw gekozen fotograaf, dan wordt het een “samenspel” om elkaar uit te dagen tot fantastische momenten.

Als er iets is waar veel fotografen op ‘kicken’ is het dat het bruidspaar te gekke dingen gaat doen. Hou het bekend en persoonlijk. Niet te moeilijk. Kijk ook maar op de ISPWP, WPJA of FEARLESS met wat voor beelden fotografen thuis komen.

geheim voor award winning foto'sISPWP 17th place ENGAGEMENT PORTRAIT Summer 2012 Contest

Na afloop van de ‘Love shoot’ van Geerten en Marleen gingen wij een ijsje eten bij Otelli in Delft op de markt. Toen G&M gingen zitten en na het genieten van elkaar en het ijsje, nam het oudere stel (zonder mij in de gaten te hebben) plaats op het bankje naast G&M. Zij keken naar het jonge stelletje en dachten wij gaan ook een ijsje halen. En ja, enkele minuten later verscheen de man met twee ijsjes voor hem en zijn geliefde. Ervaren liefde, naast jonge verse liefde. Een winnende foto op een serveerblaadje. En tja, dat ijsje van mij was al gesmolten. Een winnende foto, niet eens uit de “officiële loveshoot”.

geheim voor award winning foto'sISPWP 14th place HUMOR Summer 2012 Contest

De vader van de bruidegom geeft hier zijn speech om de officiële plechtigheid nog meer persoonlijk te maken. Papa gaf heel uitdrukkelijk toe dat hij zijn enigste zoon goed kent en dat hij heel veel van hem houdt.

Maar roze sokken…..??

Waarop de bruidegom zijn sokken liet zien aan een volgepakte kerk in Naarden. De bruid sloot zich aan, als trouwe bondgenoot met roze nagellak.

En zo is de foto ‘a la naturel’ tot stand gekomen.

geheim voor award winning foto'sWPJA 8th place Portrait of Bridal Party Q2 2012 Contest

Fedora (dezelfde bruid als van de roze nagellak) wilde heel graag foto’s in de Vlindertuin in Artis.

Het was een vrij lange wandeling door Artis voor een dag waar veel op het programma stond. Voor wij de Vlindertuin in mochten werd ons gevraagd onze jassen uit te doen (camera)-tassen e.d. achter te laten. Wij besloten, ondanks de tijdsdruk, dit te doen. Al gaande tijdens de shoot kwamen wij langs het Aquarium. Na een aantal foto’s van de bruid zag ik de weerspiegeling van de bruidsmeisjes in het glas: “En daar is hij dan, een silhouette groepsfoto. Het was druk met heel veel voorbijgangers. Maar de hectiek maakte het voor mij alleen maar prettiger, de adrenaline stroomde toch al in volle vaart door mijn aderen. De excitement was compleet bij mij. Toen wist ik: Hij zit ertussen….

geheim voor award winning foto'sISPWP 7th place VENUE/LOCATION Summer 2012 Contest

Eind maart ging ik met dit bruidspaar naar Kinderdijk (plan B voor een regenachtige dag: om binnen in de molens foto’s te maken) Het werd alleen een prachtige zonnige ochtend.

Hier leef ik voor als fotograaf; van plan a naar b en dan nog meer krijgen dan verwacht. Het zijn zulke kadootjes als je een stralend en gelukkige bruidspaar hebt die mij volledig vertrouwd. Dan wordt het bijna met de ogen dicht fotograferen. Ik kon niet stoppen.

En hoe kwam plan B tot stand? Volgens mij zag het bruidspaar winterfoto’s van Kinderdijk op mijn I-pad. De ideeën groeiden aan tafel en we zouden kijken wat het weer ging doen.

De uitdaging aangegaan en het heeft gebaat.

ISPWP 5th place BRIDAL PARTY PORTRAIT Summer 2012 Contest

Met grote groepen kan je zoveel. Dit is bij Finley, Het Witte Huis, Loosdrechtse plassen, op een van de warmste dagen van dit jaar. De grote groep dames kwam aan de beurt, met in gedachten “Hoe kan ik zo een groep combineren met dit mooie weer en zonsondergang?”

Met groepen moet je alleen snel handelen. Zo keek ik rond, zag de uitgestrekte steiger en het was duidelijk: “Een silhouette shot”. Zonder assistent is het heel lastig en mijn vaste assistente Madelief (die mijn Zuid Afrikaanse blogposts vertaalt naar ABN) was er niet bij. Zo, het was roepen in het Zuid Afrikaans! Vandaar dat het springen niet zo synchroon ging, maar het resultaat was goed. Oma is makkelijk te spotten, maar toch deed zij mee.

Ik heb de dames bedankt voor hun geduld en inzet. Zonder hen was het niet mogelijk. Het kan nog meer out of thé box. Maar voor mij is dit al een grote stap de goede kant op.

WPJA 2nd place CEREMONY 2012 Q2 Contest

Durf ‘the extra mile’ te gaan als jij prijs winnende foto’s wil.

Dit is wat er staat op bovenvermelde websites. Dezelfde regel en levens filosofie geldt zowel voor fotograaf als voor het bruidspaar, FEAR LESS!

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000