Hoeveel foto’s krijgen we eigenlijk?

“En hoeveel foto’s krijgen we eigenlijk?” Een voor de hand liggende vraag van een stel dat net hun favoriete trouwfotograaf heeft vastgelegd voor hun bruiloft. Natuurlijk, jullie fotograaf is 10 uur aanwezig en je krijgt een mooi dik album vol met foto’s en zelfs een DVD met de foto’s in hoge resolutie. Maar hoeveel krijg je er nou precies?

Met de komst van digitale fotografie is bij elke fotograaf het aantal beelden dat hij schiet ook omhoog geschoten. Een goede selectie maken is dus noodzakelijk. Je wilt als bruidspaar niet overladen worden met duizenden foto’s. Een goede fotograaf zal een mooie complete reportage leveren; een verhaal met een kop en een staart.

Hoeveel fotos

Veel trouwfotografen schieten vaak meer dan ze nodig hebben, bovendien schieten zelfs de meest ervaren fotografen niet uitsluitend prijswinnaars. Het kaf moet dus van het koren gescheiden worden; uit die soms enorme bergen foto’s moeten dus de beste gekozen worden. Een goede trouwfotograaf is dus ook een kei in selecteren.

Het selectieproces

Een goede selectie word vaak gemaakt aan de hand van een aantal criteria. Een fotograaf kan hierin ook zijn stempel drukken; wat laat hij je zien en met welke beelden vertelt hij jullie verhaal?
De eerste stap in het selectieproces is een logische: de onscherpe foto’s, foto’s met de ogen dicht, onbedoeld overbelichte/onderbelichte foto’s worden eruit gefilterd. Dan is het zaak om de foto’s van dezelfde setting die veel op elkaar lijken eruit te halen en daarvan alleen de beste te selecteren. Een goede fotograaf zal ook op andere technische zaken letten zoals compositie, lichtgebruik en wat het verhaal of doel van de foto is. Hoeveel sterker is het niet om één sterk beeld te laten zien, dan zes variaties met minieme verschillen? Hoe een trouwfotograaf een selectie maakt is een belangrijk onderdeel van zijn werk. Een goede fotograaf is dus kritisch op de beelden die jullie uiteindelijk krijgen. Je wilt natuurlijk wel dat elke foto de ‘goedkeuring’ van jullie fotograaf heeft!

not-selected-barpeter-bianca-yesido

Bovenstaande rij met kleine foto’s werden als ‘blijvers’ geselecteerd die ook op de DVD voor het bruidspaar belanden.
Toch laat ik echter (normaliter) uitsluitend onderstaande foto zien. Hiermee krijgen knallers nog meer impact!

 

Hoeveel?

Na rondvraag onder de We Love Weddings fotografen zeggen de meesten zo tussen de 200-400 foto’s op te leveren. Het hangt natuurlijk samen met hoeveel uur de fotograaf geboekt is en wat er allemaal voor gebeurtenissen plaatsvinden op een bruiloft. Sommigen noemen als indicatie ongeveer 40 foto’s per uur. De een schiet op een bruiloft 1.500 beelden en kiest dan tussen de 400-500 foto’s uit. Andere schieten weer veel meer (ongeveer 3.000 beelden) en is genoodzaakt nog strikter te selecteren en komen rond de 300-400 foto’s uit. Maar er zijn bij We Love Weddings ook fotografen die op een volledige dag rond de 700 beelden schieten en rond de 200 foto’s afleveren. Elke fotograaf heeft daarin echt zijn eigen aanpak en benadering. Het blijkt in ieder geval voor de meeste lastig om er een exact getal aan te hangen.

peterpaulmaria-2978-yesido

Emotionele waarde

Los van de foto’s die de fotograaf selecteert voor het complete verhaal houden de meeste fotografen ook rekening met de vraag of een foto van emotionele waarde kan zijn voor het bruidspaar. Één fotograaf vertelde dat hij foto’s die emotionele waarde hebben voor het bruidspaar, maar technisch bijvoorbeeld niet helemaal in orde zijn (bewogen, onscherp o.i.d.) toch levert aan het bruidspaar. Het belangrijkste is voor veel fotografen dat de reportage volledig en van zo hoog mogelijke kwaliteit is. Het mooiste is natuurlijk als het lukt een emotioneel waardevol en esthetisch mooie foto te schieten!

peterpaulmaria-1286
bastiaangerlinde_1761-Edit
yesido-weloveweddings-05

Extra portretjes

Tijdens een bruiloft is er voor sommige fotografen ook vaak gelegenheid om wat portretjes te schieten van de belangrijkste gasten zoals de ouders, opa & oma’s en broers en zussen van het bruidspaar. Veel We Love Weddings fotografen vertellen op een bruiloft ook echt op zoek te gaan naar mooie teleportretten van de meest dierbare mensen. Ook een oom of tante die vraagt of je ze even op de foto kunt zetten komen bij de selectie! Hartstikke tof om dan later te zien dat zo’n foto als profielfoto wordt gebruikt op Facebook!
Het is echter onmogelijk voor een trouwfotograaf om iedere gast op de bruiloft op de foto te zetten. Daarvoor is een photobooth, feeststudio of een polaroid camera op je bruiloftsfeest een goed idee!

Waarom moeten we beter selecteren?

Zelf vind ik het erg belangrijk om een goede selectie te maken. Ik ben een fotograaf die veel schiet en probeer selectief te zijn met wat ik laat zien. Veel van mijn foto’s zullen daarom nooit het daglicht zien (klinkt droeviger dan het is). Ik ben van mening dat met een goede selectie de kwaliteit van de foto’s die je wel laat zien uiteindelijk omhoog gaat! Dit geldt voor trouwfotografen, maar net zo goed voor de foto’s die je op vakantie maakt. Iedereen heeft wel eens een enorme collectie vakantiefoto’s door moeten bladeren waar je na foto 14 van dezelfde palmboom je afvraagt of er wel een eind aan komt. Ook daarom is selecteren belangrijk!

peterpaulmaria-2881-yesido

Reacties

  1. Helder artikel, duidelijk. Leest fijn weg en geeft een heerlijk steuntje in de rug. Mijn dank !

    Triangle
    17/04/2016 8:16 am | Visual Verve

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000