Huy Nguyen: een interview met de man achter Fearless

De ontwikkeling van trouwfotografie heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen en de invloed vanuit de VS speelt daarin zeker een rol. Een opmerkelijk initiatief is dat van Fearless Photographers, een internationale verzameling fotografen die enorm hard groeit.

Bruiden kunnen via de Fearless site internationaal zoeken naar aangesloten fotografen; daarnaast houdt Fearless ook meerdere malen per jaar een internationale fotocompetitie met een inmiddels waanzinnig goed niveau. Trouwfotografie bij Fearless bereikt vaak de status van kunst en soms grenst het aan het onmogelijke. Ook een aantal fotografen van We Love Weddings zijn aangesloten bij Fearless.

Deze zomer wordt de allereerste Fearless Conference gehouden en de keuze is gevallen op Amsterdam. Voor Nederlandse trouwfotografen een buitenkans om twee dagen ondergedompeld te worden in de kennis van enkele van ’s werelds beste trouwfotografen!

Logisch dat we een boel vragen hebben, vandaar dit interview met Huy Nguyen, trouwfotograaf en oprichter van Fearless Photographers:

interview met huy nguyen
Huy Nguyen. Foto: Allison V. Smith

Je bent begonnen als fotojournalist. Wat heeft je ertoe bewogen om bruiloften te fotograferen? En hoe heeft deze markt zich ontwikkeld sinds je bent gestart?
“Ik was jarenlang fotograaf voor een krant voordat ik full-time trouwfotograaf werd. Er waren destijds, in 2004, drie redenen om dat te doen: 1) ik was van mening dat trouwfotografie op langere termijn meer waarde en betekenis had voor mensen dan nieuwsfotografie; 2) ik wilde graag mijn eigen bedrijf leiden en mijn dagen zelf indelen en 3) trouwfotografie betaalde beter.

Sinds die tijd is er veel veranderd in de trouwfotografie. Trouwfotografen zijn tegenwoordig meer ‘empowered’ en gemotiveerd om onderscheidende beelden voor hun bruidsparen te maken. Bruidsparen zijn zich veel meer bewust van fotografie en verwachten unieke beelden en reportages die passen bij hun wensen, in plaats van cliché-matige beelden die ze al honderden keren hebben gezien. Dit is de gouden tijd van de trouwfotografie! Er zijn ontzettend veel getalenteerde trouwfotografen die innoveren en fantastische beelden maken.”

Je bent ooit door American Photo genoemd als Top 10 trouwfotograaf in de wereld. Zie je dit zelf als de ultieme beloning voor een trouwfotograaf, of is er meer? Welke impact had dit op jou persoonlijk?
“Ik was vereerd en dankbaar dat American Photo mij onder de absolute top schaarde. Het is een geweldig gevoel om erkenning te krijgen voor je werk van professionals en mensen uit de branche. Kortom, een grote eer! Ik voelde me vooral aangemoedigd om mijn visie op trouwfotografie door te zetten en de richting te blijven volgen die ik had gekozen.”

Fearless Photographer Gerhard Nel - We Love Weddings
Fearless award van Gerhard Nel

Wat is je motivatie geweest om met Fearless Photographers te starten?
“Ik startte met Fearless om een plek te creëren waar een bruidspaar geweldige trouwfotografie kon zien: er waren destijds geen centrale plekken om dit soort beelden te zien en in contact te komen met de makers ervan. Trouwblogs staan vaak vol detailsfoto’s en beelden van de locaties en worden meer gebruikt voor het plannen van een bruiloft, niet om te laten zien hoe mooi trouwfotografie kan zijn”.

Fearless heeft momenteel bijna 3000 fotografen, een conferentie in Amsterdam en een zeer goed bezochte website. Had je ooit enig idee hoe groot Fearless zou worden toen je ermee begon?
“Dank je! Eerlijk gezegd had ik die snelle groei niet verwacht. We hebben veel leden en volgers over de hele wereld en dat is een signaal dat de liefde voor fotografie en de kracht ervan universeel aanwezig is in alle culturen”.

Fearless Photographer Ramon Snellink - We Love Weddings
Fearless award van Ramon Snellink

Wat is jouw favoriete Fearless Award foto en waarom?
“Ik heb meerdere favorieten maar één daarvan stijgt er bovenuit. Het is een trouwjurk die door ballonnen in de lucht wordt getild, gemaakt door de Braziliaanse fotograaf Danilo Siquiera. Een ingenieus en goed uitgevoerd idee. Ik heb veel waardering voor foto’s die ikzelf niet kan bedenken of waarvan ik niet weet hoe ik ze moet maken.”
Danilo Siqueira Fearless award
Foto: Danilo Siqueira

Er wordt wel eens gesuggereerd dat Fearless eigenlijk alleen interessant is voor trouwfotografen die een beetje verveeld zijn door de traditionele trouwfotografie. Kun je je vinden in die kritiek, of biedt Fearless ook wat voor bruidsparen?
“Fearless Photographers is er voor fotografen die geen angst hebben hun eigen visie te volgen voor het maken van prachtige foto’s voor hun klanten. We willen bruidsparen bereiken die juist zulke fotografen zoeken. Als een fotograaf zelf tevreden is met het maken van typische/traditionele trouwfoto’s dan is dat prima natuurlijk.”

Heb je advies voor fotografen die echt ‘fearless’ willen zijn?
“Mijn advies: zorg dat je fotografie vaardigheden op orde zijn, leer jezelf kennen, wees volhardend en werk hard.”

Stel dat een bruidspaar dit stukje leest en denkt: “ik wil ook dat mijn fotograaf fearless is!”; hoe kunnen ze dat regelen? Met andere woorden: hoe herken je een Fearless fotograaf?
“Een bruidspaar zou goed naar de portfolio moeten kijken en zich afvragen: “wil ik dat ik mijn bruiloft herrinner door de ogen van deze fotograaf?”. Als ze niet makkelijk onderscheid kunnen maken tussen de stijl van deze fotograaf en anderen, dan zouden ze eigenlijk door moeten zoeken; Fearless moedigt aan om fotografen te zoeken die een eigen unieke visie hebben. De website is zo ingericht dat fotografen met de meeste awards in hun regio bovenaan staan en dat is een goed begin van hun zoektocht naar een fotograaf.”

Fearless Photographer Hermine Snellink Lipke - We Love Weddings
Foto: Hermine Snellink-Lipke

Geloof jij dat er zoiets bestaat als een ‘fearless’ bruiloft? Wat kunnen bruidsparen doen om zo’n bruiloft te hebben? Of is de fotograaf de bepalende factor?
“Naar mijn mening zijn de mooiste bruiloften diegenen waar de liefde tussen het bruidspaar zichtbaar aanwezig is en dit vieren in gezelschap van familie en vrienden. En wat er dan gebeurt, dat zie je dan wel. Dat is echt Fearless!”

Waar staat Fearless over 10 jaar en wat doe jij dan?
“Professioneel gezien hoop ik de vrijheid en tijd te hebben om mijn projecten en dingen die ik nog wil doen uit te voeren. Ik heb nog een boel ideeën liggen. Hopelijk laat Fearless dan nog steeds prachtige trouwfoto’s zien aan bruidsparen. Hoewel ik het ook niet erg zou vinden als Google Fearless zou kopen ;)”

Fearless Photographer Evert Doorn - We Love Weddings
Fearless award van Evert Doorn

Tot slot; recentelijk ben je met een nieuw initiatief gestart wat ‘Stay Strong’ heet, een project wat fotografen helpt een gezondere balans te vinden in werk en leven. Wat is de gedachte erachter en doe je dit met een persoonlijke reden?
“Het is zeker persoonlijk. Wij fotografen hebben te maken met drukke en onregelmatige planningen en constante stress. We kunnen elkaar helpen om een betere balans te vinden. Het project is net gestart en ik ben erg enthousiast over de inzet van veel goede vrienden die meedoen en een bijdrage leveren.”

Veel dank aan Huy voor de tijd die hij nam voor het interview!

Wil je ook de Fearless Conferentie bezoeken (17 en 18 juli in Amsterdam), dan kun je je nog inschrijven.

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000