Ontevreden over je trouwfoto’s – tips van bruidsparen

Spijt na je bruiloft.. Natuurlijk niet over de partner waar je net mee getrouwd bent, maar misschien over je band, je trouwjurk of over je bruidstaart. Wij als fotograaf hebben over het bovenstaande weinig tips, maar als het op trouwfotografie aankomt hebben we inmiddels heel wat gehoord van onze bruidsparen. En wat zouden we graag mensen ‘bijbedoeling-vrij’ van te voren willen duidelijk maken hoe onwijs belangrijk die foto’s zijn!

Een tijdje geleden sprak ik met Esther de Boer over dit onderwerp. We kwamen tot de conclusie dat ik hier eigenlijk eens een blogpost over moest schrijven. Ik heb dan ook voor We Love Weddings een aantal bruidsparen (anoniem) gevraagd waarom ze spijt hebben over hun trouwreportage. Ik vroeg naar de redenen waarom ze destijds voor hun trouwfotograaf kozen, wat ze niet goed vinden aan hun reportage en tips die ze hebben voor toekomstige bruidsparen. Hierbij hun bevindingen zodat jullie niet dezelfde fouten hoeven te maken.

p.s. De foto’s in dit artikel zijn puur ter illustratie.

Andere kijk op de dag

ontevreden over trouwfotos

Een van de eerste bruiden die reageert, schrijft over het gevoel dat ze miste in haar reportage:

“We missen in totaliteit de sfeer en creativiteit, het terugzien van echte emoties en liefde. De uitstraling en de poses konden beter, meer ontspannen, speelser, vanuit een mooiere hoek. (…) We staan gespannen op de foto’s, zonder blijdschap, gemaakt. De levendigheid, creativiteit, het stralen en het terugzien van liefde en genegenheid is denk ik wat wij missen op de foto’s… Net alsof op de verkeerde momenten het beeld is vastgelegd. Dat komt ook omdat wij geen instructies kregen en zelf die dag niet heel helder konden nadenken over mooie liefdevolle poses.”

De befaamde ‘klik’ lijkt dus nog steeds van belang te zijn. Niet alleen vooraf, tijdens het kennismakingsgesprek, maar ook juist voor tijdens de dag. Zoals we vaak te horen krijgen “ben je er toch wel de hele trouwdag bij als fotograaf”. Hierbij draait het dus niet alleen om jou als persoon en de vraag of je opgaat in het gezelschap, maar ook zeker of je het bruidspaar een beetje ontspannen op de foto kunt krijgen. Hier horen al dan niet geposeerde momenten bij, als je maar een realistische weergave kunt maken van die twee verliefde mensen.

Compleetheid van de reportage

weloveweddings_spijtbruiloft06

Een ander punt om over na te denken is dat de ene fotograaf meer let op kleine details dan de andere.

“(…) ik vind dat hij niet genoeg foto’s van de decoratie heeft gemaakt. Ook heeft hij niet echt veel detailfoto’s gemaakt. Terwijl er juist zo veel mooie details waren (bloemen, vaasjes met kant, stoffen vlaggen, ringen, mijn sluiertje, en nog veel meer.)”

Fotografen zijn enorm divers en sommigen richten zich juist totaal op het maken van een overzicht van de dag. Je krijgt dan bijvoorbeeld veel mooie overzichten en een duidelijk beeld van het verloop of het verhaal. Maar wanneer je veel tijd en geld hebt besteed aan kleine stylingsdetails is het wellicht goed om van te voren te kijken of de fotograaf die jullie op het oog hebben ook daadwerkelijk die details vastlegt. Ook kan het zijn dat de fotograaf alleen de fotogenieke mensen vastlegt en vergeet om alle gasten te fotograferen:

“mijn moeder staat op veel foto’s, terwijl mijn schoonmoeder haast niet gefotografeerd is. Ik had de fotograaf aangegeven hier rekening mee te houden en dat heeft hij niet gedaan.”

weloveweddings_spijtbruiloft05

En een andere bruid vertrouwt me juist toe dat haar moeder wel op de foto’s staat, maar niet zoals ze haar moeder kent, een vrolijke vrouw met van die heerlijke twinkeloogjes die stralen van blijdschap. En uiteindelijk wil je toch graag je gasten zien genieten op je trouwdag.

Wat ook nog kan is het tegenovergestelde, namelijk teveel foto’s krijgen. Sommige fotografen leveren alle foto’s die gemaakt zijn, ook die foto’s waar je niet zo flatteus op staat:

“Dit deed niet zoveel voor mijn zelfvertrouwen. Achteraf ging ik eraan twijfelen of ik wel mooi genoeg geweest was. Natuurlijk zei mijn man van wel, maar het knaagt nog altijd.”

Een tip is dus om bij je trouwfotograaf te kijken waar zijn of haar sterke punten liggen. Maakt je fotograaf mooie portretten, mooie detailfoto’s, mooie overzichten? Maakt hij geweldige foto’s van je gasten en vind je dat van belang? Wil je daadwerkelijk alle foto’s hebben of wil je toch een selectie zodat je alleen het mooiste van het mooiste krijgt? Kijk goed het portfolio door van je fotograaf en probeer uit te vinden of dit “de mooiste van de mooiste” foto’s zijn of dat je fotograaf elke bruiloft een serie mooie foto’s kan maken. Zoals iemand ons schreef kon haar fotograaf zeker mooie foto’s maken, aan zijn portfolio te zien, maar een complete mooie reportage was toch echt wat anders…

Techniek van het beeld

weloveweddings_spijtbruiloft07 

Fotografen verschillen op heel veel verschillende punten. Zo ook op het gebied van hun technische kennis. “Technisch gezien klopte er uiteindelijk niet veel aan onze foto’s. Veel ruis, harde slagschaduwen en ook veel onscherpe foto’s.” Nu is die kennis niet alles natuurlijk, maar een bruid schrijft me dat ze echt baalt van de kwaliteit van haar reportage: “Waar zal ik beginnen? Op veel foto’s staan de voeten van mensen niet (…). De foto’s hebben ook een sombere sfeer, totaal niet licht of zo. Ook zijn een aantal storende elementen in beeld gebleven, denk bijvoorbeeld aan een lelijke stoel, die had mijn fotograaf net zo makkelijk kunnen vermijden”.

Hou er ook rekening mee dat een fotograaf graag vertelt dat hij zo fotografeert zoals jij wilt, hij wil natuurlijk graag jouw bruiloft fotograferen. Maar als je geen volledige reportage hebt gezien van die fotograaf kun je zijn stijl niet van te voren vaststellen.

Ik wist wel wat ik mooi vond in foto’s. Ik wilde al mijn foto’s met van die mooie onscherpte in de achtergrond. “Geen probleem”, zei onze fotograaf. Toen ik de foto’s kreeg was ik dan ook zwaar teleurgesteld. Alles scherp!

Ook verschillen fotografen qua werkwijze: de ene fotograaf stuurt je alleen bewerkte foto’s en de andere stuurt je alle beelden zoals ze uit de camera komen:

“Onze foto’s waren allemaal onbewerkt, dus donker, contrastarm en flets. Dit was niet de fantastische weergave waar ik op had gehoopt. ”

Prioriteiten stellen

weloveweddings_spijtbruiloft01

 Sommige bruidsparen kiezen voor een lokale fotograaf. Een bruidspaar mailt me:

“Toen wij trouwden hadden we gekozen voor “de fotograaf in het dorp”. Fotografie werd toen (bijna 10 jaar geleden) toch anders aangepakt, vooral ook qua zoektocht naar de fotograaf die het beste bij jou als bruidspaar past. Daar waren we toen (ik was 24) totaal niet mee bezig. De dag moest worden vastgelegd en dat was het (…).”

Het argument is daarnaast ook vaak dat hij of zij heel goed alle locaties kent. Ook is het natuurlijk gemakkelijk wanneer je niet al te ver hoeft te rijden voor een afspraak. En toch zijn er ook veel bruidsparen die lang hebben gezocht naar de fotograaf die ze hadden voor hun bruiloft. Ook zij bleken soms achteraf de verkeerde keuze gemaakt te hebben. Zo schrijft iemand bijvoorbeeld:

“Ik vond bruidsfotografie echt heel waardevol, maar we hadden uiteindelijk geen budget voor de fotografen die ik goed vind. Maar achteraf had ik bijvoorbeeld minder geld uit willen geven aan de band en meer aan de fotograaf. Het is een cliché, maar één van de dingen die je nog jaren na je bruiloft hebt zijn de foto’s. En het is echt balen als je niet blij bent met de foto’s. Ik wist dit van te voren, maar ik heb er niet goed genoeg bij stil gestaan. We hebben een gok genomen en dat heeft niet helemaal super uitgepakt. Ik ben best kritisch en daar had ik voor de bruiloft rekening mee moeten houden door een ervaren fotograaf in te huren.”

De bruid geeft als les voor toekomstige bruidsparen mee dat ze zeker meer geld zou besteden aan een fotograaf. Je kunt altijd ergens anders op bezuinigen. Daarnaast zou ze nu ook echt een fotoshoot willen en dan niet van die clichéfoto’s, maar gewoon een paar geposeerde foto’s op een mooie plek.

Aantal uren fotografie

weloveweddings_spijtbruiloft02

Een bruidegom mailt ons:

“terugkijkend hadden wij graag onze fotografen langer gehouden om een avondshoot te kunnen doen en de openingsdans nog mooier vast te kunnen laten leggen.”

Dit bruidspaar had, net als veel andere bruidsparen, gevraagd of mensen gewoon met hun telefoons een aantal foto’s wilden maakten en achteraf viel dit dus tegen. Ook horen we zelf vaak dat mensen een paar weggooicameraatjes neerleggen en dan hopen op mooie foto’s. Vaak blijkt later dat de gasten de meeste foto’s hebben gemaakt van de bediening die drankjes komt brengen. Onze tip: besteedt eerst je complete budget aan fotografie en denk eventueel later pas na over een trouwalbum. Een album kun je immers altijd nog bestellen, maar die uren van je trouwdag komen nooit meer terug.

weloveweddings_spijtbruiloft04

Wat kun je nu als kersvers bruidspaar met deze tips? Wat ons betreft bepaal je dat helemaal zelf natuurlijk. We willen je ook niet bang maken, maar je een aantal ‘reviews’ meegeven, zodat je zelf nog bewuster kunt kiezen voor jouw fotograaf of fotografen. Zoals een van de bruiden het omschreef:

“ik zou er heel wat voor over hebben om een mooie, kleine serie foto’s te hebben die echt de sfeer van de dag weergaf en ons en de gasten op een mooie manier in beeld bracht. Met aandacht voor bijzondere momenten en details. Dus ik weet zeker dat we achteraf andere keuzes zouden maken en niet voor de gekozen fotograaf zouden gaan. Maar of we dan een kortere reportage van een betere fotograaf zouden kiezen of ergens geld vandaan zouden sprokkelen om ook hem er langer bij te laten zijn – dat weet ik niet. Daar zou ik even een flinke discussie met mijn man over moeten voeren : ).”

Kort samengevat zou je dus de volgende tips kunnen gebruiken:

 1. Bekijk meerdere complete reportages (en dus niet alleen de 30 mooiste foto’s van een portfolio).
 2. Bedenk wat je belangrijk vind dat er op jouw dag wordt vastgelegd en kijk of je fotograaf dit standaard doet (en niet zegt: “ja hoor, dat kan ik ook wel” (want natuurlijk zegt je fotograaf dit als hij geboekt wil worden).
 3. Investeer liever eerst in uren fotografie en later pas in een trouwalbum.
 4. Voel bij jezelf waar je prioriteiten liggen en verdeel je budget ook op die manier.

Reacties

 1. Heb je gehoord van Lord Kakabu wonderbaarlijk werk????Deze man zit vol met wonderen en wonderen, zijn wonder is wat mijn leven en dat van mijn vrouw voor beter heeft gemaakt. Ik nam contact met hem op voor hulp om me te helpen een loterij te winnen en ook om mijn vrouw te helpen die al 3 jaar last heeft van een nierprobleem. Heer Kakabu antwoordde en zei me dat hij me zou helpen de loterij te winnen en dat mijn vrouw binnen 12 tot 16 uur genezen zou worden, ik deed alles wat hij me vertelde en tot mijn grote verrassing gebeurde alles zoals hij zei. Mijn vrouw werd genezen en ik won de loterij, ik kocht een huis en ik leef nu gelukkig met mijn vrouw en dochter. Ik ben opgewonden en zal blijven getuigen totdat Christus komt, er is geen wonder dat Heer Kakabu niet kan doen. Ben je ziek, wil je een loterij winnen, heb je een kind nodig of heb je je ex nodig dan haast je en neem contact op met Lord Kakabu via e-mail: lordkakabumiraclework@hotmail.com

  Triangle
  19/12/2017 4:37 am | Jones Williams
 2. Ik voel me vandaag zo opgewekt vanwege de hulp die dokter Zakuza mij gegeven heeft om mijn man terug te krijgen. Ik ben 6 jaar getrouwd en het is zo verschrikkelijk geweest omdat mijn man me bedroog en op zoek was naar een scheiding. Maar toen ik Doctor Zakuza e-mailadres op internet tegenkwam gepost door een dame, besloot ik om contact met hem op te nemen en ik legde mijn situatie aan hem uit en zocht vervolgens zijn hulp maar tot mijn grote verrassing vertelde hij me dat hij het zal doen help me met mijn zaak want er is geen probleem zonder een oplossing. Hier vier ik omdat mijn man thuis is en echt van mijn huwelijk geniet en wat een geweldig feest. Ik zal blijven getuigen op het internet omdat Doctor Zakuza echt een helper is die God heeft gestuurd om ons allemaal te helpen. Neem nu contact op met Doctor Zakuza als je voor uitdagingen in je relatie leven staat. E-mail: Doctorzakuzaspelltemple@yahoo.com

  Triangle
  27/12/2017 10:17 am | Nora Vargas
 3. my husband of 9 years left me just because i could not give him A child, i did all i could to make sure i give him a child, i even went to an extent of forcing him to have sex with me every night but could not work. not until one evening when i was browsing through the internet, i saw a comment on how a woman in same problem like mine was made home by A man called lord amadi . i read about him and decided to contact him for help, i did as he ask me to do but i was still wondering how can someone just bring back my love he don’t even know but i keep doing as he ask me to do. i was very surprise one morning my husband came and started begging me to come back to his life. at first i pretend to be angry then i accepted him back. lord amadi also cast a spell for me to make me have children and as i speak right now i am a mother with 3kids. if there is any one out there who needs his help you can contact him through his personal EMAIL: lordamadi@outlook.com. phone: +2349066148726. i wish you good luck

  Triangle
  29/12/2017 10:05 pm | lola
 4. my husband of 9 years left me just because i could not give him A child, i did all i could to make sure i give him a child, i even went to an extent of forcing him to have sex with me every night but could not work. not until one evening when i was browsing through the internet, i saw a comment on how a woman in same problem like mine was made home by A man called lord amadi . i read about him and decided to contact him for help, i did as he ask me to do but i was still wondering how can someone just bring back my love he don’t even know but i keep doing as he ask me to do. i was very surprise one morning my husband came and started begging me to come back to his life. at first i pretend to be angry then i accepted him back. lord amadi also cast a spell for me to make me have children and as i speak right now i am a mother with 3kids. if there is any one out there who needs his help you can contact him through his personal EMAIL: lordamadi@outlook.com. phone: +2349066148726. i wish you good luck

  ;l

  Triangle
  29/12/2017 10:14 pm | lola
 5. Beware of online spell or to fix your broken marriage or relationship problem or after a divorce or Breakup,I was recently scam by two of them, until one faithful day i meet a man called Dr Oseiboh who help me to get back to the mother of my 2 kids after we have been separated for 3 years,I only pay for the items required for the spell and he cast the spell for me within 48hours my ex wife called me and beg me to forgive her for everything and we are back together.if you need a real and quick love spell or you are passing through pregnancy problem Dr Oseiboh is the answer, Please if any body needs. LOVE SPELL,LOTTERY,PREGNANCY SPELL, DIVORCE SPELL,STOP COURT CASE AND WIN ANY COURT PROBLEM,DEATH SPELL,BUSINESS SPELL AND MANY MORE YOU MAKE NEED. Email him now for your own help. via email droseiboh12@gmail. com https://droseiboh12.wixsite. com/spell add him on whatsapp line or call +2347017565415.

  Triangle
  16/08/2018 3:15 am | Joe
 6. solars.biz

  Triangle
  22/10/2018 12:13 am | solars.biz

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000