Mogen wij ook een optie plaatsen voor jullie bruidsfotografie?

optie voor bruidsfotografie

“Wij vroegen ons af of we misschien bij jullie ook en optie kunnen nemen”. Een bruidspaar belt mij met deze vraag over onze bruidsfotografie en gelijk zet ik mij schrap. Hoe blijf ik professioneel, maar laat ik tegelijkertijd weten dat we dit helaas echt niet doen. Ik geef een voorbeeld en hoor een zuchtje aan de andere kant van de lijn. “Oh, mja, dan moet ik nog even overleggen met mijn vriend. Is het goed als ik je later vanavond even terugbel?”.

Het verlenen van een optie

Relatief vaak krijgen wij deze vraag. En elke keer geven wij hetzelfde antwoord: helaas is het niet mogelijk bij ons. We hebben namelijk wel eens gehad dat een bruidspaar een optie nam bij ons en vervolgens een paar weken op vakantie ging. Vervolgens waren ze ons al lang weer vergeten en uiteindelijk, toen ik een mailtje stuurde met de vraag hoe nu verder kreeg ik als antwoord: “oh mijn nichtje heeft ook een leuke camera en gaat de foto’s maken”.

De vraag is nu echter of alle (We Love Weddings-)fotografen hier hetzelfde over denken en ik kan jullie vertellen dat dit dus niet zo is. Zo schrijft Inge Jong: “Ik geef een optie van 1 week. (…) Als ik dan een andere aanvraag krijg voor die dag is het niet teveel gevraagd als ik na een week weet of de datum weer beschikbaar is. Bij mij werkt het goed, want ik heb het gevoel dat mijn bruidsparen er samen even over kunnen praten en nadenken. Wel is het zo dat ik op deze manier ‘on top of mind’ blijf, zodat ze me niet snel vergeten”. Ook Marco Reeuwijk is hier heel gemakkelijk over. “No Problemo, natuurlijk geef ik een optie af van een week of twee”.

Geen optie

Een andere collega zegt juist dat hij nooit opties afgeeft. Ashvin: “Ik geef geen opties alleen reserveringen, maar pas als een klant akkoord is gegaan met de overeenkomst en de reserveringskosten heeft betaald”. Ook Ellen Sassen en Rika Conradi delen deze mening. Het voordeel van deze werkwijze is dat iedereen weet waar hij aan toe is, het nadeel is echter dat je als bruidsfotograaf al snel als ‘te zakelijk’ wordt gezien. De vraag alleen is of dat zakelijke nu negatief is of niet.

Een optie, of toch niet

Dan heb je nog een andere variant, namelijk het afgeven van een optie op het moment dat een bruidspaar op bezoek is geweest of in ieder geval een gesprek met de fotograaf in hun agenda hebben staan. Simone-Michelle de Blouw is bijvoorbeeld iemand die zo werkt: “Ik wil mensen graag een gevoel van zekerheid geven, dus zodra er een kennismakingsgesprek staat gepland houd ik de datum voor hen vast. Na het gesprek reserveer ik de datum nog maximaal twee weken.” Ook Froukje van der Zanden werkt op deze manier. Ze zegt er wel bij dat haar bruidsparen dan, bij een nieuwe aanvraag, direct moeten beslissen. “Ik bel ze op en wil dan wel graag dat ze de keuze direct maken”.

Enkele tips

Misschien heb ik je wel enorm ontmoedigd en durf je nu niet meer die ene toffe bruidsfotograaf te mailen, maar doe het juist wel. Denk vooraf na of je de foto’s die je online van de fotograaf hebt gezien je volledig aanspreken en weet dat “what you see is what you get”. Fotografen laten graag het werk zien waar ze het meest trots op zijn en eigenlijk kunnen ze hun stijl niet aanpassen. Uiteraard kun je ook eerst gewoon eens een aanvraag indienen om te kijken hoe een bruidsfotograaf reageert. Sommigen mailen of bellen direct terug en anderen zullen pas na een aantal dagen contact opnemen. En weet je eigenlijk door de website of ‘via via’ dat je een fotograaf heel graag wilt hebben, dan kun je meteen kijken of je niet gewoon direct al kunt boeken. En wil je meer weten over of je nu een optie hebt of niet, vraag het gewoon, want wij snappen helemaal dat het uitzoeken van een fotograaf iets is dat je het liefst maar één keer doet. Heb je nog vragen, stel ze hier. En ben jij ook bruidsfotograaf en heb je de perfecte oplossing, laat van je horen.

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000