Eén van je ouders als Trouwambtenaar

ouders als trouwambtenaar weloveweddings 1

Het afgelopen jaar heb ik veel mooie bruiloften gefotografeerd, waarvan twee bruiloften extra ontroerend waren. Wat was namelijk het geval? Eén van de ouders leidde de trouwceremonie. En één tip kan ik je meegeven: dit levert fantastische foto’s van de ceremonie op!

Nu had ik al een paar keer meegemaakt dat een ander familielid of goede vriend de ceremonie verzorgde. Zo was er bijvoorbeeld de spetterende toespraak van één van de nichtjes, een oom die als priester het bruidspaar inzegende, of een goede vriendin die ook wel eens op andere bruiloften optrad als BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgelijke Stand). Maar één van de ouders als trouwambtenaar… dat had ik nog niet eerder meegemaakt!

ouders als trouwambtenaar weloveweddings 3

Waarom zou je nu kiezen voor zo’n bijzondere trouwambtenaar? De belangrijkste reden is dat je wordt getrakteerd op een hele persoonlijke ceremonie. Een BABS van de gemeente zal weliswaar ook met jullie afspreken om een persoonlijk verhaal te kunnen geven. Maar dit kennismakingsgesprek kan nooit opboksen tegen die de band die één van je ouders heeft met jou als bruid(egom). Deze ceremonie met persoonlijke touch zal niet alleen een genot zijn voor jullie als bruidspaar, maar ook voor jullie gasten.

En dat komt de foto’s ook zeker ten goede! De mooiste foto’s zijn meestal toch de platen waar zowel het bruidspaar als de gasten worden meegesleept in de ceremonie: grappige anektdotes, bijzondere onthullingen en ontroerende verhalen… Allemaal mooie emoties waar jullie fotograaf wel raad mee weet.

ouders als trouwambtenaar weloveweddings 10

ouders als trouwambtenaar weloveweddings 11

Hoe pak je dat nu aan? Hoe krijg je het voor elkaar om een familielid of goede vriend/vriendin je trouwceremonie te laten verzorgen.

Er zijn twee manieren om dit aan te pakken. Ten eerste kun je overwegen om simpelweg een aantal dagen vóór jullie echte trouwdag bij de gemeente langs te gaan om zonder poespas het ja-woord te geven en de handtekeningen te zetten. Vergeet niet twee getuigen mee te nemen. Klinkt misschien gek, maar zo kun je op je ‘échte trouwdag’ (de dag van het grote feest met al je gasten) ieder willekeurig persoon zonder officiële kwalificatie een trouwceremonie laten verzorgen. Dat is de makkelijke manier.

ouders trouwambtenaar weloveweddings 4

De tweede methode heeft wat meer voeten in aarde, maar is wel ‘officiëler’. De exacte procedures verschillen per gemeente, maar in Leiden kun je bijvoorbeeld het college van B&W benaderen met de of ze jouw vader of moeder willen benoemen als BABS. Deze persoon moet dan voor de rechtbank verschijnen om beëdigd te worden. Wacht hier alleen niet te lang mee, want meestal moet zo’n procedure een paar maanden voor de huwelijksdatum al aangevraagd worden.

Welke methode je ook kiest, ik kan je vertellen dat het resultaat in elk geval een hele bijzondere trouwceremonie zal zijn.

ouders trouwambtenaar weloveweddings 5

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000