RAW-bestanden, vraag ik er wel of niet om?

raw-bestanden-weloveweddings-1

De kans bestaat dat, als je dit leest, je erg veel van fotografie houdt. Natuurlijk bruidsfotografie omdat je gaat trouwen, maar je hebt waarschijnlijk ook wel ergens een kleine compactcamera liggen, je maakt wel eens foto’s met je mobieltje of misschien heb je zelfs een digitale spiegelreflexcamera (dslr). Heb je deze laatste dan zul je waarschijnlijk ook meer van fotografie afweten dan alleen de basiskennis. Veel van onze bruidsparen, amateurfotograaf in hart en nieren, vragen ons of ze ook een deel of alle RAW-foto’s mogen hebben, maar wat is nu RAW en waarom geven we die wel of niet af?

Wat is “RAW”?

“RAW” staat voor “ruw” of “onbewerkt”*, het is een opslagmanier om er voor te zorgen dat je bestanden niet door de camera worden voorbewerkt en standaard worden gecorrigeerd (zoals bij JPEG), maar het stelt je in staat om zelf zoveel mogelijk ruimte over te houden om beelden te bewerken, zodra je een computer in je bereik hebt. Vrijwel alle dslr’s hebben de mogelijkheid om jouw foto’s op te slaan als RAW. En wij als bruidsfotografen gebruiken ook bijna allemaal datzelfde RAW. En waarom? De reden is vrij simpel: omdat bruidsreportages erg levendig zijn en je graag zoveel mogelijk ruimte wil hebben om achteraf een klein belichtingsfoutje te kunnen herstellen.

RAW-bestanden afgeven

Maar waarom vinden wij het nu zo lastig om die bestanden te leveren aan onze klanten? Ik begin met Ashvin Ghisyawans reactie, omdat hij het juist totaal niet eens is met het idee dat RAW-bestanden nooit geleverd moeten worden:

“Ik vind het eigenlijk helemaal geen probleem om ze te delen. Sommige klanten willen graag de foto’s nog een keer opnieuw bewerken en dan heb ik liever dat ze dat met mijn RAW-bestanden doen dan met de JPEGs die ik lever. Daarnaast weet ik dat ze niet snel de resultaten zullen bereiken die ik bereik met mijn beelden, dus ik vind het prima.”

Iemand die juist heel stellig is in het zelf houden van de RAW-bestanden is Froukje van der Zanden:

Ik lever geen RAW bestanden. Net zoals ik ook niet alle foto’s lever die ik heb gemaakt tijdens de trouwdag, maar een zorgvuldig gemaakte selectie daarvan. Ik bewerk de foto’s op mijn manier en naar mijn stijl.
Ik maak een foto met in mijn hoofd het gewenste eindproduct. Ik weet dus al hoe ik de foto kan bewerken om het beeld te krijgen zoals ik het ik gedachten heb.
Mijn kijk op de dag en mijn stijl van fotograferen en bewerking is waar bruidsparen vooraf voor kiezen. Het fotografen en nabewerken van een beeld is voor mij een onlosmakelijk totaal product.”

Ook Mark Daams heeft dit als uitgangspunt:

“Voor mij is een foto pas klaar nadat deze bewerkt is. Het bewerken is een essentieel onderdeel van de foto’s die ik maak. Een onbewerkte foto is voor mij geen foto, maar een halfproduct. Daarom geef ik nooit mijn onbewerkte foto’s weg. Ik heb het volgende sprekende voorbeeld ooit ergens gehoord met betrekking tot dit onderwerp. Ik loop een kledingwinkel binnen en kijk wat rond, op zoek naar een mooi shirt. Ik zie een shirt dat ik mooi vind en loop op een van de verkopers af. Stel dat ik dan zeg “ik vind dat shirt daar wel mooi, kan ik het stof van jullie kopen, dan kan ik er zelf wel een shirt van maken”. Ik denk dat de verkoper me wel even raar aan zou kijken.

Ik hoop dat mijn klanten mij als fotograaf kiezen omdat ze mijn foto’s mooi vinden. De bewerking van de foto’s hoort daar gewoon bij. Het is zelfs een essentieel onderdeel van het hele proces van het maken van een foto.”

Wat is de situatie?

Andere collega’s geven juist aan dat het afgeven van het ruwe fotomateriaal afhankelijk is van de situatie. Zo zegt Caroline Welsing:

“Ons uitgangspunt is dat wij geen RAW bestanden leveren. Ik ben de afgelopen jaren echter wel een keer of 3 afgeweken bij fotografie voor een andere fotograaf of beeldbewerker. Dus het is geen principe dat in beton gegoten is. Mensen ‘buiten het vak’ die er om vragen zijn tot nu toe steeds goed te overtuigen van de voordelen van uitgewerkte JPEGs. Het feit dat de RAW beelden bij ons in het archief blijven stelt ook gerust. Als een bruidspaar toch nog eens iets anders wil met een foto kunnen we er altijd nog naar terug.”

Ook Rob ter Bekke levert af en toe de RAW-bestanden, maar kijkt dan wel goed naar de motivatie:

“Ik heb er niet zoveel problemen mee, maar ik wil wel graag de motivatie van het bruidspaar weten en of ze er mee om kunnen gaan. Deze vraag is mij de afgelopen jaren slechts 3 keer gesteld. 1 keer zei het bruidspaar dat ze de RAW’s wilden hebben omdat ‘ze gehoord hadden’ dat dan alles ‘er op staat’. Slechts 1 keer heb ik ze ook daadwerkelijk geleverd.”

Hier stipt hij een goed punt aan: niet iedereen kan RAW-bestanden verwerken. Je hebt er software voor nodig die niet altijd heel simpel in het gebruik is. Een andere collega laat weten dat hij ook wel eens de bestanden heeft geleverd aan een bruid:

“Dit vroeg ze pas ná de bruiloft. Ze is zelf ook fotografe en had een creatief projectje, waarbij ze een groot deel van de wand wilde bedekken met ‘filmrol’ van haar bruiloft. We schieten niet met film, dus ze moest zo’n filmrolletje dus simuleren. Ze wilde dus alle foto’s (ook de mislukte foto’s) achter elkaar plakken om zo een retro effect na te bootsen. Daar hadden we eigenlijk geen probleem mee zolang ze de foto’s niet zelf zou gaan bewerken en op internet zou plaatsen.”

Opvallend is dat deze collega zijn mening afsluit met “zet mijn naam er maar niet bij, want ik wil liever niet dat alle bruidsparen vanaf nu standaard gaan vragen om de RAW-bestanden”. Veel collega’s leveren de bestanden dus alleen bij hoge uitzondering.

Conclusie

Wijzelf leveren de bestanden nooit, ook niet aan onze trouwende collega’s. Sterker nog: we zijn zelf net getrouwd en hebben onze bruidsfotograaf ook niet gevraagd om het ruwe beeldmateriaal. Onze mening is dat je een fotograaf inhuurt voor zijn of haar visie op jouw dag. Die visie bestaat uit het ruwe materiaal, maar ook zeker de uiteindelijke bewerking. En in die bewerking kunnen ook veel fotografen zich onderscheiden van elkaar.

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000