Een Real Wedding met de Fuji X100s

Voor sommige trouwfotografen lijkt het een nachtmerrie; voor anderen een droom: de hele trouwdag met een compacte camera met vaste lens vastleggen, zonder andere opties binnen handbereik.

Persoonlijk zit ik denk ik een beetje in het midden: het lijkt me heerlijk bevrijdend, maar je beperkt jezelf ook. Sinds vorige week weet ik in ieder geval hoe het voelt.

Recent heb ik een Fuji X100s gekocht, een kleine compacte digitale camera zonder spiegel met een retro-look gelijk aan die van oude meetzoekers van ‘vroegah’. De camera heeft een klein, vast lensje (wat inhoudt dat hij niet kan zoomen) maar levert uitstekende beeldkwaliteit. Een echte camera voor enthousiaste fotografen en uitermate geschikt voor bijvoorbeeld straatfotografie, reizen en persoonlijke projecten. Lees over het praktische gebruik eens de X100s review van Zack Arias.

Fuji X100s We Love Weddings
de x100s

Maar hoe zou het zijn om daar een complete bruiloft mee vast te leggen?

We Love Weddingsfotograaf Axel vond het prima als ik op de trouwdag van Claudia en Willem met hem mee op stap ging. Axel zou als hoofdfotograaf gewoon ‘zijn ding doen’ en ik had als tweede fotograaf de vrijheid om, gewapend met slechts die kleine camera, de dag op mijn manier vast te leggen. Aldus geschiedde!

Hieronder zie je een aantal beelden; het is uiteraard ook leuk om de ‘echte’ reportage van Axel er naast te bekijken.

bruiloft met de X100s in Huizen en Hooge Vuursche - We Love Weddings

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 05

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 10

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 12

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 18

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 21

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 26

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 30

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 37

Het was een interessante ervaring. Zo’n camera werkt wat anders dan de snelle spiegelreflexcamera’s waarmee we normaal werken.

Een camera als de X100s focust en reageert net wat minder snel, wat inhoudt dat je wat rustiger werkt en gericht naar beelden moet zoeken. Maar dat heeft ook voordelen: je werkt wat minder op de automatische piloot. Soms zou je willen dat je net even een andere lens (groothoek, of juist tele) bij je had, maar dat is nu eenmaal het concept van de camera.

Het feit dat de camera erg klein en stil is maakt dat je als fotograaf onopvallend te werk kunt gaan en aan het einde van de dag voel je nauwelijks last van het gewicht van zware apparatuur. En met een dergelijke kit ben je wat minder duidelijk ‘de fotograaf’ dan wanneer je met meer opvallender apparatuur komt binnenlopen.

bruiloft Huizen Kasteel Hooge Vuursche Evert Doorn Trouwfotograaf 47

Over het eindresultaat ben ik redelijk tevreden. Bepaalde beelden die ik normaal had gemaakt mis ik wel, maar je kunt toch het verhaal van de dag goed weergeven. De opkomst van systeemcamera’s (kleinere compacte camera’s met verwisselbare lenzen) is wat dat betreft erg interessant, want dat combineert de voordelen van klein en licht met flexibiliteit in je lenskeuze. Ik acht het niet onmogelijk dat dit in de toekomst voor fotografen een ideale reportage set zou kunnen vormen als vervanging voor de veel zwaardere spiegelreflexen waarmee we nu (meestal) werken.

Als bruidspaar zou het verschil ‘m erin zitten dat je een fotograaf op je dag hebt die minder nadrukkelijk aanwezig is (mensen denken soms eerder dat je familie of gewoon gast bent); dat kan zowel voor- als nadelen hebben.

Hoe denk jij hierover, als (toekomstige) bruid of bruidegom of als fotograaf? Laat je mening horen!

Wil je nog meer zien van de reportage, bekijk dan de blog op mijn website.

Reacties

 1. Ziet er goed uit evert! En .. dat is ook het leuke van second shooten .. Lekker dingen uitproberen en je grenzen verleggen !

  Triangle
  06/05/2013 3:21 pm | Erwin
 2. Er bestaat al heel lang een compacte systeemcamera met verwisselbare lenzen: de Leica M. En sinds 2006 is die er ook digitaal. Ik heb al tientallen bruiloften gefotografeerd met m’n M9’s en zou nooit meer terug willen. Het scheelt me enorm veel gesjouw en de ‘beperking’ van primelenzen is voor mij alleen maar rust. Je moet alleen wel weten wat je doet: focussen en belichten gaat allemaal met de hand. Maar als je genoeg traint, ben je net zo snel als met een AF-camera… Het prijskaartje is helaas wat minder zonnig.

  Triangle
  20/07/2013 6:28 pm | Luta

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000