Symboliek in de lucht

Trouwen is een eeuwenoud ritueel. Waarom je trouwt, dat weet iedereen. Maar waarom bepaalde tradities op een trouwdag worden uitgevoerd, dat is niet altijd bekend. Waarom worden duiven opgelaten bijvoorbeeld, wordt er rijst gegooid, of ballonnen opgelaten. Een kleine zoektocht op internet (zie bronnen onderaan) gaf de volgende verklaringen.

Zo zouden duiven symbool staan voor vrede. De symboliek van duiven voert ver terug, en wordt al beschreven in de bijbel. Bij een huwelijk staat een koppel duiven symbolisch voor liefde en trouw aan elkaar. Duiven blijven hun leven lang een bij elkaar(*).

Symboliek bruiloft- Froukje van der Zanden

Foto: Froukje van der Zanden

Deze helium ballonduiven werden laatst opgelaten bij een huwelijk. Heel diervriendelijk ;-)

Symboliek bruiloft- 2 Rings

Foto: 2 Rings

Ook gewone ballonnen oplaten is een mooie alternatief voor het oplaten van duiven. Je kunt ze in bijna alle kleuren en vormen krijgen die je kunt bedenken. Zo kun je er ook jullie eigen symboliek inleggen. Je kunt een boodschap aan de ballon bevestigen, of kaartjes met postzegels die terug worden gestuurd door de vinder van de ballon. Naast dat ballonnen vrolijk en mooi kunnen zijn, wordt ook wel gezegd dat het oplaten ervan symbolisch is voor het wegdrijven van zorgen.

Symboliek bruiloft- Froukje van der Zanden 2

Foto: Froukje van der Zanden

Symboliek bruiloft- Froukje van der Zanden 3

Foto: Froukje van der Zanden

Het gooien van rijst is eigenlijk een Oosterse traditie. Waarschijnlijk werd vroeger tarwe gebruikt. Het staat symbool voor vruchtbaarheid en rijkdom. Het symboliseert de hoop dat het bruidspaar het aan niets zal ontbreken. Eigenlijk schijnt het niet de bedoeling te zijn dat je naar of tegen het bruidspaar aangooit, maar een zaaiende gooi beweging maakt (zoals een een boer vroeger op het land zaaide) rondom het bruidspaar.

Symboliek bruiloft- 2 Rings

Foto: 2 Rings

Omdat het gooien van rijst lang niet meer overal is toegestaan (in verband met glad worden als de rijst nat wordt en ongedierte die de rijst komt opeten), wordt nu vaak confetti gegooid, of bellenblaas geblazen. Tradities passen zich dus mooi aan de huidige tijd aan.

Symboliek bruiloft- Mark Daams

Foto: Mark Daams

Symboliek Bruiloft - Froukje van der Zanden Trouwfotografie

Foto: Froukje van der Zanden

Het strooien van bloemblaadjes kan naast de bovenstaande symboliek ook nog weer een eigen betekenis hebben door het soort bloem en de kleur van de bloem die wordt gestrooid.

Symboliek bruiloft- Froukje van der Zanden 4

Foto: Froukje van der Zanden

Symboliek bruiloft- Mark Daams 2

Foto: Mark Daams

Symboliek bruiloft- Froukje van der Zanden 5

Foto: Froukje van der Zanden

Bronnen (*):

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/33420-tradities-bij-een-huwelijk-van-stadhuis-tot-huwelijksnacht.html#rijst-gooien

http://www.trouweninderegio.nl/artikel-tradities-etiquette-a-z/

http://www.arnhemsmeisje.nl/2011/06/14/leuke-alternatieven-voor-rijst-gooien-op-je-bruiloft/

http://www.bloemenopjebruiloft.nl/FlowerMeaning

Reacties

  1. Mooi montage spexzzz

    Triangle
    12/11/2013 4:22 pm | Venqo
  2. Heel mooie reportage, maar kan jij mij vertellen wat de betekenis is van het gooien van geld door het bruidspaar bij het verlaten van de kerk. Dit was, in mijn kindertijd (1950) een gebruik in Lembeek en waarschijnlijk ook in andere gemeenten in het pajottenland .

    Triangle
    29/12/2018 11:04 am | Alida Polfliet

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000