De Vrijdagmiddagfoto: Tilt en shift op je bruiloft

Elke vrijdag showt één van de We Love Weddings fotografen een foto die extra aandacht verdient. Een knaller, een spontaan moment, een gelukstreffer, een tranentrekker, een dijenkletser of een ogenschijnlijk normale foto waar een bijzonder verhaal achter schuil gaat. Deze week geven we het woord aan Ashvin Ghisyawan. Dit keer een wat technischer verhaal!

tilt shift effect door totaalfotografie

In de wereld van de bruidsfotografie worden er heel veel camera’s en lenzen gebruikt. Zo zijn er fotografen die voornamelijk met zoomlenzen werken, terwijl anderen juist werken met lenzen met een vast brandpuntsafstand. Dit zijn lenzen waar je niet mee kunt in- of uitzoomen. Beide soorten lenzen hebben hun voor en nadelen. Zo is een zoomlens wat makkelijker en hoef je minder snel te wisselen tussen lenzen maar zijn vaste brandpunt afstand lenzen van iets betere kwaliteit en iets lichtgevoeliger. Dit zorgt ervoor dat je in donkere ruimten iets meer opties hebt.

Voor de fancy creatieve foto’s zijn er echter nog meer opties. De tilt shift lens bijvoorbeeld! Een tilt shift lens houdt in dat je de lens elementen kunt verplaatsen door de lens te ‘verschuiven’ of ‘kantelen’. Dit soort lenzen worden heel veel in de architectuur gebruikt omdat je er vrij eenvoudig perspectief mee kan recht trekken.

Ik gebruik deze lens bij bruiloften om een bepaalde onscherpte te creëren. Een soort 3D effect zelfs! De bovenstaande foto heb ik gemaakt met mijn 45mm f/2.8 TS-E lens door de lens schuin naar boven te kantelen. Hierdoor worden de elementen rechtsboven en linksonder onscherper. Hierdoor gaat meer aandacht naar het bruidspaar.

Zelf hou ik heel veel van dit soort foto’s. Ik ben benieuwd wat jullie van dit soort lenzen en effecten vinden!

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000