Een trouwalbum van je bruidsreportage. Ja of nee?

Trouwalbum

Eens in de zoveel weken stellen we binnen We Love Weddings een vraag die veel bruidsparen en bruidsfotografen bezighoudt. Bijvoorbeeld: “wat kun je als bruidspaar met RAW-bestanden?” of “hoe gaan bruidsfotografen om met het nemen van een pauze tijdens de bruiloft?”.

Ditmaal de stelling: Een bruidsreportage is pas af als mijn bruidsparen een trouwalbum krijgen. De vraag is namelijk of een bruidsalbum nog wel nodig is nu zoveel fotografen digitaal fotograferen. Het is toch vaak een behoorlijke uitgave. Wegen de voordelen van een album wel op tegen de nadelen?

Eerst was ik van plan om alle diverse meningen van de WLW-fotografen tegenover elkaar te zetten. Dat is niet gelukt, want uiteindelijk blijkt iedereen bij We Love Weddings toch echt “het album” te beschouwen als een essentieel onderdeel van de bruidsreportage. Zo zeg Evert Doorn bijvoorbeeld:

“Een album is wat mij betreft de beste manier om een verhaal van een trouwdag te vertellen. Het is ook de meest tijdloze manier. Natuurlijk wil je als bruidspaar ook losse digitale bestanden, maar het afleveren van tastbaar geheel wat in de loop der jaren alleen maar in (emotionele) waarde toeneemt, is een mooie gedachte.”

Moniek Aansorgh is het daar helemaal mee eens. Een digitale reportage kun je niet vasthouden, maar een daadwerkelijk album wel. Daarnaast voegt ze hier aan toe:

“Pas wanneer ik het album aan mijn bruidspaar heb overhandigd en ze er helemaal blij mee zijn, zit mijn taak er op.”

Rick Mandoeng denkt er hetzelfde over en praat ook over die beleving van de dag:

“De beleving van een album is zoveel anders dan een digitale trouwreportage. De rust die het uitstraalt en de impact van écht fotopapier is totaal anders dan de impact van een beeldscherm. Een paar keer per jaar komt het voor dat een bruidspaar vanwege budget het album uit het pakket laat. Maar tot nu toe zijn de meeste terug gekomen om alsnog een fotoalbum van hun trouwdag te laten maken.”

weloveweddings_trouwalbum-001

Ook Mark Daams en Rika Conradi zijn het hier roerend mee eens. Marco en Claudia Pauws nemen daarnaast hun eigen bruidsreportage als voorbeeld. Zij zijn een paar jaar geleden getrouwd en merkten zelf dat de reportage in hun geval gewoon ‘bleef liggen’.

“Toen we de mooiste foto’s eindelijk hadden gebundeld, merkten we pas hoe bijzonder zo’n album is. Het verhaal van de dag komt er véél sterker in naar voren. De foto’s op je scherm steken maar schril af bij een mooie afdruk!”

Wel geven ze aan dat ze het prima vinden wanneer een bruidspaar geen behoefte heeft aan een album. Ze maken met evenveel de liefde de reportage. Rob ter Bekke is het hier roerend mee eens, maar “spijt krijgen en terugkomen mag natuurlijk altijd”.

Maar er zijn ook fotografen die nóg sterker zijn in hun overtuiging. Ashvin Ghisyawan:

“Ik lever alleen nog maar pakketten aan met albums. Ik vind mijn albums cool en dit is voor mij het ultieme visite kaartje. Daarom staat mijn naam ook op de laatste spread.”

weloveweddings_trouwalbum-003

Toch vinden sommige We Love Weddings fotografen het ook prima wanneer een bruidspaar niet voor een trouwalbum kiest. Zo heeft Miranda Vijfvinkel er alle begrip voor wanneer bruidsparen niet voor een trouwalbum gaan. “Soms past een album gewoon niet bij hen.” Sommige bruidsparen willen een album in de kast hebben staan, terwijl andere bruidsparen juist kiezen voor de albums op een draagbaar medium zoals een usb-stick of een dvd. Esther de Boer sluit zich hier volledig bij aan en geeft aan dat haar dienstverlening draait om het leveren van foto’s. Dus niet perse het leveren van albums.

“We doen wel aan albums (op aanvraag), maar de hoofdmoot van onze dienstverlening zijn de foto’s. Die krijgen mensen dus digitaal, maar wel mooi in een omgeving waar ze makkelijk hun foto’s met vrienden kunnen delen. Op een site die dus ook op je mobiel en ipad goed te bekijken is. Dat past meer bij ons dan albums aangezien we zelf ook veel mobiel en digitaal zijn. Uiteindelijk neemt 20% van onze klanten toch een album, maar meestal pas een paar maanden na de bruiloft.”

Dit is hoe de bruidsfotografen over trouwalbums denken. Maar wat denk jij? Wel of geen trouwalbum?

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000