Zwart wit bruidsfotografie: modern of ouderwets?

multiculturele trouwfotografie

Vroeger had je simpelweg geen keuze: alle foto’s kwamen in zwart wit het laboratorium uit gerold. Inmiddels zijn er in de fotografie duizelingwekkend veel opties als het kleur aankomt: naturel, vintage, lekker kleurrijk, allerlei gekke filters… Maar waarom zien we steeds vaker dat fotografen weer zwart wit foto’s maken? Is dat ouderwets? Of juist heel erg hip?

Zeven jaar geleden begon ik met digitale fotografie en al snel mocht ik multiculturele bruiloften fotograferen. Ik keek mijn ogen uit met al die exotische kleuren die je op een gemiddelde Nederlandse bruiloft niet zo snel tegenkomt. Een droom voor veel trouwfotografen! En toch vroeg ik me tijdens de nabewerking van sommige foto’s af hoe kan ik het verhaal kon versterken? Hoe kon ik de emotie van het beeld laten spatten? Gek genoeg bracht zwart wit daarbij vaak een oplossing! Hoe kan dat?

multiculturele trouwfotografie

Zwart wit dramatiseert. Bij een kleurrijke en gezellige bruiloft is dit misschien niet altijd even gewenst en ook is niet élke foto is geschikt voor zwart wit. Maar door het neutraliseren van afleidende kleuren wordt juist de emotie en het verhaal benadrukt. Dit kan een foto veel sterker maken. Dat de bruidsfotograaf daar gebruik van maakt, is dus niet zo gek! Sommige fotografen schieten zelfs hele bruiloften in zwart wit.

multiculturele trouwfotografie

Op het eerste gezicht lijkt er niet veel variatie te zitten in zwart wit bewerkingen. Toch bestaan er vele varianten van zwart wit: de ene fotograaf gebruikt diepe contrasten in de zwart wit bewerking, terwijl de andere een matte/doffe afwerking gebruikt. Soms voegen ze daarbij ook korrel/ruis toe om een echt analoge ‘film’ effect na te bootsen. Een zwart wit foto is daarom ook niet zomaar een druk op de knop. Het is een secuur werkje om op de juiste gedeelte het zwart, wit of grijstinten toe te passen.

Wat vinden jullie eigenlijk?
Is zwart wit modern of juist ouderwets? Ik ben benieuwd naar jullie antwoord!

Om jullie op weg te helpen, heb ik diverse WLW collega’s gevraagd of zij één van mijn foto’s in hun eigen stijl wilden bewerken. En als je goed kijkt, zul je daarom ook verschillende stijlen ontdekken bij de verschillende trouwfotografen!

zwart wit bruidsfotografie

 

Ashvin Totaalfotografie

Ashvin Ghisyawan | TOTAALFOTOGRAFIE

 

Axel Drent

Axel Drent | AV Reportages

 

Simone Michelle de Blouw

Simone-Michelle de Blouw

 

marco claudia

Marco Pauws | Marco + Claudia

 

2rings

Marco Reeuwijk | 2Rings

 

evert doorn

Evert Doorn

 

wouter van twillert

Wouter van Twillert | Yes I Do

 

rick mandoeng

Rick Mandoeng

 

rika conradi

Rika Conradi

 

mark daams

Mark Daams

 

peter van der lingen

Peter van der Lingen

Kun jij ook geen genoeg krijgen van We Love Weddings? Ga dan als een speer naar onze Facebook pagina en klik op “like”!

Reacties

 1. Ik denk niet dat het met nieuwerwets of ouderwets te maken heeft, Ashvin. Het heeft met gevoel, sfeer en stijl te maken, iets wat duidelijk te zien is in de variaties die je laat zien aan de hand van die vele bewerkingen, en wat je in je eigen bewoordingen ook al noemt.
  Ik ben er dol op, dat zwartwit.

  Triangle
  27/02/2014 2:36 pm | Nando
 2. Ik ben pro zwart-wit!! Er is meer sfeer en emotie op de foto’s te zien. Het is modern en sophisticated. Ik heb speciaal om zwart-witte foto’s gevraagd. Nog mooier zijn de spontane foto’s met een tintje vintage.

  Triangle
  27/02/2014 2:37 pm | mina

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 870

Notice: Undefined index: type in /home/deb55095n3/domains/weloveweddings.nl/public_html/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 1000